Tiskové zprávy
Tools
Typography
Článek o tom, jak vznikal projekt první luhačovické webkamery. 
Článek o tom, jak vznikal projekt první luhačovické webkamery. 

 

Edit 2018: původní článek je z roku 2005, obsah na vlastní nebezpečí; aktualizace k roku 2018 je na konci článku.

O webkameře už jsme uvažovali několik let, ale po celou dobu to byl těžko zrealizovatelný nápad, protože chyběla konektivita. Poté, co jsme navázali spolupráci s místním providerem - firmou Orthodox, se stál projekt reálnějším. První konkrétní Úvahy jsme měli už v létě minulého roku. Jednu dobu už to vypadalo, že z toho sejde, protože po prozkoumání podmínek zprovoznění se ukázalo, že existuje podstatně víc problémů než se původně předpokládalo. Především rozpočet byl podstatně vyšší než jsme původně mysleli. Nakonec jsme se celý projekt rozhodli financovat z vlastních zdrojů za podpory Orthodoxu, který poskytl konektivitu a napájení. Rozhodli jsme se, že webkameru spustíme zároveň s novou verzi našeho informačního serveru.

 

Detail krytu webkamery.

Dříve než přejdu k samotné instalace webkamery, bych ji chtěl trochu popsat. Jedná se o AXIS 2100. Snímek o velikosti 640x480 zajišťuje snímací CCD prvek Sony 1/4. Kamera dokáže až 10 snímků za sekundu. Je konfigurovatelná odkudkoliv přes webové rozhraní. Uložená je v outdoorovém krytu CHEB, který je z odolného plastu a mimo jiné obsahuje vyhřívání s termostatem, které se stará o stálou teplotu. Pokud teplota klesne pod 15 °C, vyhřívání se zapne. Když teplota stoupne nad 22°C, zase se vypne.

Radim Suchánek, člověk, bez kterého by webkamera asi nebyla.

Rozhodovali jsme se mezi několika místy, kde bychom mohli kameru umístit. Nakonec zvítězil panelový dům č.p. 90, především díky tomu, že tam je možnost připojení do sítě Orthodox a velmi pěkný výhled. Za povolení umístit kameru na střechu směřuje naše díky Bytovému družstvu Dolina. Před tím než jsme mohli začít se samotnou instalací, bylo potřeba provést technické Úpravy, za které bych chtěl poděkovat panu Aleši Filákovi. K umístění kamery na střechu jsme přistoupili minulou sobotu. Bohužel nás zastihlo hodně nepříznivé počasí - lilo jak z konve. Asi po čtyřech hodinách a po vyřešení všech technických komplikací byla kamera tam, kde měla být, za pomoci konzole umístěná na stožáru pro TV přijímače. Poté jsme se snažili kameru za pomoci notebooku vyladit. Jeden člověk sledoval dole ve výtahovně kvalitu snímku na notebooku, který byl zapojen ve switchi, a další dva byli na střeše u kamery. Jeden držel deštník nad otevřeným krytem, aby do něj nenapršelo, a druhý otáčel objektivem, čímž ladil ostrost obrazu. Při tak špatném počasí bylo takřka nemožné obraz vyladil, proto byl první dny po spuštění nových stránek hodně neostrý.

 

Ladění obrazu za pomoci notebooku.

 Proto jsme se včera rozhodli vylézt na střechu podruhé a kameru pořádně doladit. Také jsme byli zvědaví, jestli správně funguje výtápění krytu a jestli se nám na skle před objektivem nesráží vlhkost. Naštěstí se ukázalo, že vše pracuje, jak má. Taky počasí nám přálo a vyladění obrazu kamery proto nebyl takový problém. Z této doby taky pochází snímky ke článku. Výše jsme psal, že kamera zvládne až deset snímků za sekundu. Jenže to by zatěžovalo server a značně užíralo z konektivity, proto jsme se rozhodli nastavit obnovování po jedné minutě.

Spuštěním webkamery se Luhačovice zařadily mezi pár míst v kraji, kde něco takového funguje. Způsobem realizace je tento projekt ještě více ojedinělý, protože byl celý hrazený ze soukromých zdrojů s nulovou podporou města. Dnes díky webkameře mají k dispozici aktuální snímek Luhačovic lidé kdekoliv na světě. Pokud byste chtěli tento projekt podpořit, můžete se stát partnery webkamery.

  

Webmasteři Infoserveru Luhačovice a okolí s webkamerou

Čas nezastavíš

Protože kamera z roku 2005 již nesplňovala delší dobu parametry a požadavky, které je nutné v současnosti od kamery vyžadovat, rozhodli jsme se v roce 2018 koupit kameru novou. Tentokrát jsme se po doporučení rozhodli pro kameru Vivotek IB8379-H. Stará webkamera fungovala nepřetržitě 13 let.

Jedná se o 4-megapixelová venkovní IP kamera typu bullet s přísvitem. Nabízí širokoúhlý obraz ve špičkové kvalitě díky zobrazení 30f/s při rozlišení 2688x1520 (4Mpx). Technologie WDR Pro umožňuje kameře IB8379-H poskytnout skvělý obraz i ve vysoce kontrastním prostředí. Aby mohla kamera spolehlivě odolávat nepříznivým venkovním podmínkám, je vybavena robustním krytem, který splňuje standardy IP66 a IK10 a chrání kameru proti dešti, prachu i proti útokům vandalů. Sofistikovaná technologie Smart Stream II od VIVOTEKU optimalizuje kvalitu obrazu s cílením na požadované oblasti a zajišťuje tak maximálně efektivní využití šířky datového pásma a až 50% úsporu datového toku a kapacity úložiště.

Díky dalším pokročilým funkcím jako je otočení obrazu o 90°, odmlžení, vyhrazený vstup na MicroSD/SDHC/SDXC karty a 32-kanálový nahrávací software od VIVOTEKU, je tato kamera typu vše v jednom ideální pro nejrůznější venkovní dohledové aplikace. Oproti staré kameře Axis již není potřeba externího vyhřivaného krytu. Zařízení je napájeno prostřednictvím PoE 802.3af. Rozsah provozních teplot: -20° až 50 °C.

Několik obrázků instalované webkamery.